Een huurder heeft terechte klachten maar de verhuurder doet er niks aan. Dan is de enige manier: maak er werk van, schakel instanties in en houd vol. Want de aanhouder wint – en dat is in dit geval de huurder. Hanneke van Gent, voorzitter van bewonerscommissie 1013, schrijft over een geval van ernstige schimmel- en vochtoverlast bij huurder Tal.
Ook al heeft het wooncomfort van zijn woning deze bewoner – die we Tal noemen – ruim een jaar veel kopzorgen en ergernissen geleverd – hij kan na veel gedoe eindelijk verder. Met zijn leven, met zijn werk als zzp-er en vooral ook weer met leukere zaken.
Zijn woning kwam overhoop te liggen nadat hij zwarte schimmel over de gehele vloer van zijn slaapkamer ontdekte. Vanwege een muffe stank trof hij dat aan onder zijn laminaatvloer in zijn slaapkamer. De inhoud van kledingkasten en linnengoed moesten verhuizen naar de woonkamer, de slaapkamer moest leeg, het laminaat moest van de vloer en hij moest een stukje gang weghalen om alles schoon te kunnen maken.
Zijn zieke vrouw en hij moesten voortaan in de woonkamer slapen, waar Tal ook zijn zakelijke werkzaamheden verrichtte.
Ook de muur van zijn slaapkamer grenzend aan de badkamer bleek veel vocht te bevatten. Met grote regelmaat meldde hij telefonisch bij Lieven de Key dat het probleem van vocht en schimmelvorming niet opgelost was, nadat hij eerder via de website van Lieven de Key een melding maakte. Iedere keer nadat een monteur zonder succes langs was geweest zakte de moed hem in de schoenen.
Het leverde Tal veel stress op. Iedere keer die teleurstelling, het gebel, het opwachten op monteurs (met hun variabele tijden), bovenop de werkdruk van zijn bedrijf. Ondertussen lag zijn huis overhoop en wist hij niet of hier nog ooit eens een eind aan zou komen.
Het stomme toeval wilde dat de senior opzichter van Lieven de Key per ongeluk bij hem aanbelde in plaats van bij zijn bovenbuur. Dat was in november 2021. Er werd toen daarna wel wat gedaan, maar de oplossing was er nog steeds niet. De klachten werden zelfs erger, uit de vochtige muur van zijn slaapkamer vielen stukken en door zijn meterkast bleek water te stromen. De bovenburen hadden ook een lekkage en uiteindelijk stroomde bij Tal zelfs water door de meterkast – levensgevaarlijk!
Begin december heeft zijn buurvrouw, zo bezorgd als ze was, de voorzitter van hun bewonerscommissie gebeld, die gelijk langskwam en de oplossing in beweging bracht. Samen met Stichting !WOON, en nadat ook de gemeentelijk inspecteur van Bouw en Woningtoezicht hierover geïnformeerd werd, is er een uitgebreide brief met foto’s naar Lieven de Key gestuurd. Vanaf toen pakte het technisch team van Lieven de Key het probleem voortvarend aan. Een speciaal ingehuurd bedrijf ontdekte dat er een obstructie in de waterafvoer was, in een onderlaag waar een behoorlijke laag water in de tussenmuur stond. Daarop heeft een droogmachine vanaf januari vijf maanden de schade terug kunnen brengen naar een droge muur. De muren werden opnieuw opgemaakt en de badkamer opnieuw betegeld. Ondertussen had Lieven de Key bij de bovenbuur het vochtprobleem ook grondig aangepakt.
De Huurcommissie kwam in mei pas langs om de situatie in ogenschouw te nemen en begin augustus was er een zitting waarbij beide partijen gehoord werden. De huurder en de bewonerscommissie hebben samen bezwaar gemaakt tegen het opgemaakte verslag. Alles bij elkaar hielp het dat Tal voor vijf maanden 40% huurkorting kreeg en natuurlijk als winnende partij geen leges hoefde te betalen.
Wat we willen benadrukken: -als je melding maakt van bijvoorbeeld een vochtplek, doe dat dan naast de melding op de website van Lieven deKey ook apart per mail. Had Tal dat gedaan, dan had hij met terugwerkende kracht die 40% huurkorting wel over 18 maanden kunnen krijgen. Het is maar dat u dat weet!