Hospitaverhuur

Ondanks alle inspanningen van woningcorporaties is er in Amsterdam nog altijd een nijpend tekort aan goede, betaalbare woonruimte, met name als het gaat om kamers. Daarom moedigt Gemeente Amsterdam huurders aan, ook van sociale huurwoningen, een deel van de woning beschikbaar te stellen voor hospitaverhuur.

Bij hospitaverhuur verhuurt u een deel van uw woning en deelt u voorzieningen met de huurder, zoals keuken, toilet en badkamer. Bovendien is er per 01-07-2024 een nieuwe huurwet in werking getreden, met als doel huurders te stimuleren om een kamer of deel van hun woning te verhuren. Daarbij moet u als verhuurder wel aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de belangrijkste voor u op een rij.

  • De hospitaverhuurder woont ook zelf in de woning (hoofdverblijf).
  • De huurder krijgt een huurcontract bij hospitaverhuur.
  • Verhuur aan maximaal 1 persoon.
  • Hospitahuurder dient 18 jaar of ouder te zijn.
  • Verhuurder en huurder staan op het adres ingeschreven.
  • De woning moet voldoen aan de eisen voor brandveiligheid.
  • Bij een (sociale)huurwoning moet de eigenaar-verhuurder toestemming hebben gegeven.

Heeft u een kamer in uw huis over en wilt u die gaan verhuren, laat u zich dan niet ontmoedigen door de regeltjes in uw huurcontract. In recente huurcontracten staat standaard dat “onderverhuren” niet is toegestaan, maar u kunt uw verhuurder altijd om ontheffing vragen. Huurders die al langere tijd een huurwoning van Lieven de Key huren, hebben zelfs een streepje voor. Bij hen staat namelijk in het huurcontract dat de verhuurder geen bezwaar maakt tegen het (onder)verhuren van een deel van de woning, mits geen “overbewoning” ontstaat. Maar ook bij een dergelijk huurcontract dient u altijd om ontheffing (lees: goedkeuring) te vragen bij uw verhuurder. Daarnaast kan het zijn dat uw verhuurder aanvullende voorwaarden stelt.

Om hospitaverhuur aantrekkelijker te maken gelden er per 01-07-2024 nieuwe voordelen. Inkomsten uit hospitaverhuur vallen onder de kamerverhuurvrijstelling. Dat betekent dat u geen belasting betaalt als de totale huurinkomsten lager zijn dan €5998,00 per jaar (in 2024). Ook heeft hospitaverhuur geen gevolgen voor uw AOW-, WIA-, Wajong- of WW-uitkering. Dat laatste geldt eveneens voor uw huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Woont u in een te groot huis en heeft u een kamer over? Dan is hospitaverhuur zeker het overwegen waard. Met de verhuur helpt u niet alleen de woningnood terug te dringen, maar het spekt ook uw portemonnee. Bovendien haalt u met de verhuur ook een stukje hulp, veiligheid en gezelligheid in huis.

Willem Staffeleu

Kijk voor meer informatie op de volgende websites.