Actievoerder, fietsfanaat, basketballer, sociaal cultureel werker, bestuurslid Arcade, voorzitter bewonerscommissie Mesdag, deelraadslid en wat niet al meer!
Hij kondigde het al langere tijd aan: ”Als ik 80 ben stop ik met de bewonerscommissie”. Afgelopen oktober was het zover en ik nodigde hem uit voor een lunch en interview: “We gaan het over jou hebben, over de persoon Cok”. Hij was het er eigenlijk niet mee eens, wilde het hebben over het dossier dat hij in de loop der tijd had opgebouwd over Lieven de Key, maar legde zich er toch bij neer en dat is fijn want Cok heeft in zijn leven veel gedaan.
Opleiding
Bijzonder is dat hij na zijn HBS-B een opleiding natuur- en scheikunde heeft gedaan en later is gestart met de parttime opleiding Sociaal Cultureel Werk en zelfs de Voortgezette Opleiding heeft gedaan. Op mijn vraag hoe dit zo kwam antwoordde hij dat hij in die tijd werkte in het onderwijs, dat nogal strak en autoritair was georganiseerd. De anti autoritaire beweging PROVO was in opkomst en dat speelde bij de leerlingen ook. Cok was actief met actiegroepen en werd op die school een soort van jongerenwerker. Cok zag het onderwijs eigenlijk niet meer zitten, opgesloten tussen vier muren. Hij kwam terecht in een uitkering.
Hij had toen drie opties, Sociale Academie, CIOS of Akte J. De laatste twee waren sportopleidingen die je alleen maar overdag kon volgen, de Sociale Academie was in deeltijd te doen. Dat bepaalde de keuze.
Actievoeren
In 1975 werd door buurtgroep BHP, de Bond van Huurders in de Pijp, de voormalige Melkfabriek in de Jan Steenstraat gekraakt en dat werd een soort buurthuis. Daar kwamen ook jongeren natuurlijk en Cok was er dag en nacht te vinden. Ook was hij actief bij Amsterdam Otovrij, de Amsterdamse Actiepartij, de Nieuwmarkt en kraakgroep Staatsliedenbuurt. Het actievoeren loopt als een rode draad door zijn leven, dat en de sport. Ja, beaamt Cok, carrière maken dat zat niet in mij. Ik hield me bezig met de maatschappij, dingen waar ik achter stond, die nuttig zijn.
Arcade
Cok was actief bij Arcade vanaf 2000, hij bezocht vaak de vergaderingen, die toen nog plaatsvonden in Huize PAX in de Pijp. Vanwege zijn werk als beheerder van sporthal Wibaut kon hij er niet altijd bij zijn. Ook had hij zich aangemeld als vrijwilliger maar in 2006 werd hij bestuurslid en hij zou dat tot 2013 blijven, afwisselend in de rol van penningmeester en lid. In deze periode heeft hij drie bestuurscrisissen meegemaakt. Zelf nam hij deel aan verschillende werkgroepen. In die periode bestonden de werkgroepen uitsluitend uit bestuursleden, later is dat veranderd, werden er leden van Arcade en bewonerscommissies bijgehaald. Een bijzonder goede zaak aldus Cok. Voordat hij deelnam aan de werkgroep beleid heeft hij zo ongeveer alle cursussen van de Woonbond gevolgd, een aanrader!
Bewonerscommissie
In de bewonerscommissie Mesdag was hij vanaf 1991 actief en één van de dingen waar hij zich nog over op kan winden zijn de zolderkamers. Negentig jaar lang hadden bewoners een zolderkamer en plotseling werd het door de corporatie een berging genoemd en mocht je er niet meer slapen. Het kwam zelfs tot een rechtszitting, die helaas niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Bijzonder is ook dat de bewonerscommissie goed contact heeft met de Vereniging van Eigenaren (VvE), dat horen we niet vaak. Cok vertelt dat hij bij de vergaderingen aanwezig is en vanuit zijn technische kennis en kennis over het verleden waardevolle suggesties heeft kunnen doen en dat werd gewaardeerd. Het bestuur van de VvE kijkt ook niet neer op huurders en dat is ook wel eens anders.
Iets anders is dat verschillende woningen tijdens de renovatie van ’86 tot ’88 – omdat de keukens te klein waren – op de zolderverdieping een wasmachineaansluiting hebben gekregen, helemaal officieel via de corporatie. Nu is één bewoner vanaf 2012 al drie keer gesommeerd om de wasmachine te verwijderen. Elke keer is opnieuw uitgelegd dat die aansluiting daar door de corporatie is aangebracht en dat dit ook voor andere, vergelijkbare woningen geldt maar blijkbaar wordt dat nergens vastgelegd. Zeer recent volgde opnieuw een sommatie.
Waar kijk je met trots op terug?
Met veel plezier gedaan, zijn best gedaan en niet alles maar toch redelijk veel voor elkaar gekregen. Eén van de dingen waar hij met plezier op terugkijkt is dat de buurt bij een verfraaiingsproject van de gemeente voor elkaar heeft gekregen dat er reproducties boven de straatnamenbordjes kwamen te staan.
Vanuit een dergelijk potje kwam ook het opnieuw opschilderen van de letters W met een kroontje erboven tot stand. Die W’s waren net na de oorlog aangebracht door een huisschilder die woonde op Poggenbeekstraat 8-2 en op deze manier de bevrijding wilde vieren met wat verf die hij nog had.
Basketbal
Nog zo’n rode draad in het leven van Cok. Ja, de belangrijkste! Cok zit nog steeds op de bank bij Heren 1 van US Basketbal. Hij heeft 40 jaar gespeeld, 35 jaar trainingen gegeven, 7 jaar scheidsrechter geweest, in het bestuur gezeten en is nog steeds erelid. In de tachtiger jaren heeft hij een uitwisseling met Praag georganiseerd waardoor zijn belangstelling voor het Oostblok werd gewekt.
Fietsen
Altijd gedaan, geen rijbewijs, verhuizen op de fiets. In de Melkfabriek heeft hij twee keer een fietstocht georganiseerd met een jeugdgroep van 8 tot 12 jaar. Dat was voor velen een van de eerste keren dat ze buiten de stad kwamen. Een van de jongens, die nu met horloges op de Cuyp staat, heeft het nog over die fietstocht, hoe geweldig dat was. Cok wordt nog altijd gegroet door de jongens en meiden van de Melkfabriek, als hij ze tegenkomt.
In 1983 fietste Cok naar Praag en terug, later zou hij nog fietsen in Centraal Azië en organiseerde hij fietsreizen naar Siberië. Hij is medeoprichter van Wereldfietser. Ook in Nederland organiseert Cok fietsgroepen, later ook 55+ fietsgroepen op dinsdag en vrijdag.
Afscheid
Je gaat door tot februari 2025 heb je gezegd. Arcade wil heel graag je afscheid mee vieren en hier ook tijdens de Algemene Leden Vergadering aandacht aan besteden. Die van maart 2025 lijkt hiervoor het meest geschikt. Hou die datum dus in de gaten!
Marjo Methorst