Als bewonerscommissie heb je het beste voor met je medehuurders en met je wijk voor. Maar hoe zorg je ervoor dat de bewonerscommissie zo effectief mogelijk opereert? In dit artikel 8 tips om een sterk team te zijn en te blijven.
Nog niet zo lang geleden was het vanwege de coronacrisis niet gemakkelijk om fysiek bij elkaar te komen. Veel vergaderingen vonden online plaats. Dit zorgde soms voor moeilijke communicatie omdat de internetverbinding niet altijd goed was. Het illustreerde ook hoe belangrijk gezellige, fysieke bijeenkomsten zijn. Daarmee komen we op de eerste tip om op een prettige manier met elkaar samen te werken.
1. Maak het gezellig
Vergaderen is nuttig om zaken voor elkaar te krijgen maar kan ook best intens zijn. Maak het daarom gezellig door bijvoorbeeld koekjes mee te nemen en iedereen van koffie/thee te voorzien.
2. Verdeel de taken
Er zijn altijd zaken die moeten worden opgepakt. Denk aan het maken en verspreiden van nieuwsbrieven of het organiseren van activiteiten. Zorg daarbij dat iedereen ongeveer evenveel doet. Zo houd je het voor iedereen werkbaar en voorkom je onderlinge irritaties.
3. Sluit aan bij ieders talenten
Taken verdelen is belangrijk maar sluit daarbij wel aan bij ieders talenten. Iemand die graag praktisch bezig is vindt het misschien prima om folders te verspreiden maar zit er niet op te wachten om teksten te gaan schrijven. Een ander vindt dat laatste wellicht juist fijn om te doen.
4. Houd het concreet
Uren filosoferen over de definitie van een goede buur is best interessant, maar haalt ook het tempo uit een vergadering. Sommigen zullen hierdoor afhaken. Voorkom dit door concrete doelen te stellen en daar naartoe te werken.
5. Vergader niet te lang
Hoewel er altijd genoeg thema’s zijn die besproken moeten worden, betekent dit niet dat je er daarom uren voor uit moet trekken. Zorg dat vooraf duidelijk is hoe lang de vergadering gaat duren en houd je daar ook aan. Enige uitloop bij een vergadering is geen probleem, maar maak het niet te bont. Door daarnaast een duidelijke agenda te hebben voorkom dat je onnodig afdwaalt.
6. Heb oog voor elkaar
Komt iemand gehaast binnen of zijn er bij een ander persoonlijke problemen die spelen? Zorg er dan eerst voor dat iedereen even bij kan komen en begin daarna pas echt met de vergadering. Als iedereen zich prettig voelt, gaat het vergaderen daarna ook beter.
7. Organiseer borrels of andere sociale activiteiten
Ontspanning is belangrijk. Tijdens een borrel leer je elkaar als bewonerscommissie beter kennen. Dit vergroot het begrip voor elkaar en versterkt de onderlinge relaties.
8. Zoek elkaar op
Het is belangrijk om op een fijne manier met elkaar samen te werken. Maar zoek elkaar ook buiten het commissiewerk op. Wees goede buren voor elkaar. Help elkaar met klusjes. Of wissel tweedehands spullen uit. Of start een gemeenschappelijke geveltuin. Dit versterkt de onderlinge verbondenheid.