Nieuws rond eventuele huurbevriezing
De vier regeringspartijen willen de huurprijzen in de sociale huursector in 2025 en 2026 bevriezen. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) moet dit nog officieel vastleggen in de wet. Daarbij wordt ook bepaald of de huurbevriezing geldt voor alle (sociale) huurders of alleen voor huurders van woningcorporaties. De huurbevriezing is pas definitief als die is vastgelegd in de wet- en regelgeving.
Goed nieuws voor de lagere inkomens natuurlijk als de huurverhoging dit en volgend jaar niet doorgaat. Slecht nieuws voor de corporaties, terwijl de meeste particuliere verhuurders in hun handen kunnen wrijven. Zij kunnen de huren bij nieuwe verhuur weer verder opschroeven. Welke huurders geen huurverhoging krijgen is nog niet precies duidelijk: dat moet blijken in de uitwerking van de voornemens.
Grote adder onder het gras van de maatregel is de aanpassing van de puntentelling. Daardoor kunnen de huren in het middensegment omhoog en valt een deel van die woningen mogelijk weer buiten de bescherming van de huurprijs. Dat de regering nu al weer gaat rommelen in regelgeving die net vorig jaar is ingevoerd is slecht nieuws. Het geeft onzekerheid voor huurders en voor verhuurders. Als de regels steeds veranderen weet niemand waar die aan toe is. Het is allemaal al heel ingewikkeld gemaakt en dit soort ingrepen maken dat alleen nog maar verwarrender.
Wel eerst regelgeving nodig
De afspraken in het kabinet zijn op hoofdlijnen. Die moeten uitgewerkt worden in voorstellen voor regelgeving. Dat kan in een Algemene Maatregel van Bestuur, maar die moet wel eerst opgesteld en dan zowel naar de Eerste als de Tweede Kamer worden gestuurd. Die kunnen dan inbreng leveren, gevolgd door een stemming. Daarna kunnen de maatregelen ingaan. Als ze dat voor 1 juli echt willen regelen moeten ze heel erg opschieten.
Waarom ontvangen huurders nu een brief over huurverhoging?
Toch ontvingen sommige huurders een brief over een huurverhoging per 1 juli 2025. Dat zorgt voor vragen.
Veel huurders ontvangen deze weken een brief van hun verhuurder over een huurverhoging per 1 juli. Dat zorgt voor verwarring. Maar, zo’n brief betekent niet automatisch dat de huur ook echt omhoog gaat. Er zijn drie mogelijke redenen waarom een huurder zo’n brief ontvangt:
- De brief is al verstuurd voordat het nieuws over de eventuele huurbevriezing bekend werd.
- De verhuurder verstuurde de brief voor de zekerheid, omdat het kan zijn dat de bevriezing niet doorgaat. In dat geval geldt de aangekondigde huurverhoging wel. Verhuurders zijn wettelijk verplicht om minimaal twee maanden van tevoren een voorstel te doen, dat hebben ze nu gedaan. Als de bevriezing toch doorgaat, dan volgt meestal een tweede brief waarin het voorstel wordt ingetrokken.
- De verhuurder verstuurde de brief voor de zekerheid, omdat de woning misschien buiten de regeling valt. Het is namelijk nog niet duidelijk voor welke huurders de bevriezing precies gaat gelden. Dat wordt pas duidelijk als het is vastgelegd in de wet- en regelgeving.
Wanneer een verhuurder de huur per 1 juli 2025 wil verhogen, was deze volgens de nu geldende regels verplicht om vóór eind april een huurverhogingsvoorstel te versturen. Als de huurbevriezing doorgaat, kan het eerder verstuurde voorstel worden ingetrokken.
Meer informatie
Zodra er nieuws is rond dit onderwerp, leest u dat op de website van de Rijksoverheid.
Op 20 mei geeft de Woonbond in ieder geval een gratis toegankelijk webinar waarin we de laatste stand van zaken rond de huurbevriezing uit de doeken doen. Behalve bij de huurbevriezing gaan staan we ook kort stil bij de politieke actualiteit rond de nieuwbouw van betaalbare woningen en bij de nieuwe regels rond servicekosten. Volg het webinar hier
Aedes, de organisatie van corporaties, stelt: Kabinet steekt huurtoeslag in eigen zak, eenmalige boodschappenbonus betaald door huurders. Meer hierover kunt u volgen via deze link.