Samen in gesprek over schimmelproblemen en de energietransitie

Gepubliceerd op: 13 juni 2024

Foto: Simon Sambtleben

Op maandag 22 april 2024 was er een avond voor bewonerscommissies en leden van Arcade. Tijdens dit initiatief van Arcade en stichting !WOON stonden twee thema’s centraal. Er was aandacht voor schimmel in de woning én er werd gesproken over de energietransitie en de gevolgen hiervan voor huurders.

‘Er moet goed onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van vocht – en schimmelproblemen’, stelt Oscar Vrij terwijl een groep huurders aandachtig luistert. Oscar is programmaleider schimmelproblematiek bij stichting !Woon. ‘Meestal komen vocht – en schimmelproblemen’, zo stelt Oscar, ‘door de staat van de woningen’. ‘En afhankelijk van de bron helpt ventileren vaak niet, of niet afdoende. Dat betekent overigens niet dat ventileren überhaupt niet belangrijk is voor een gemiddelde woning. Het helpt wel degelijk om een gezond binnenklimaat te hebben en vocht af te voeren.’

Echte oorzaak van ernstige vochtproblemen niet aangepakt

Een huurder vertelt al 27 jaar ‘boven een moeras’ te wonen. De kelder in deze Amsterdamse woning loopt door de hoge grondwaterstand vol water. Alhoewel Lieven de Key de kelder  regelmatig leegpompt wordt de oorzaak niet aangepakt. Hierdoor blijft het water terugkomen. Een andere huurder vertelt last te hebben van schimmel door een slecht geïsoleerde kopgevel. Vooralsnog weigert de corporatie – waarschijnlijk vanwege de kosten – de kopgevel te isoleren. Hierdoor wordt ook in dit geval de echte oorzaak van vochtproblemen niet aangepakt.

Ga bij langdurige onderhoudsklachten naar de Huurcommissie

‘Als je onderhoudsklachten hebt die de verhuurder niet op tijd oplost, kun je naar de huurcommissie’, vertelt Oscar. ‘Als die je klacht terecht vindt, kan je huurverlaging krijgen, totdat de problemen opgelost zijn.’ De huurverlaging gaat met terugwerkende kracht in vanaf het moment dat je je klacht bij de woningcorporatie (schriftelijk of digitaal, mits je ontvangstbevestiging kreeg) hebt gemeld. Een huurder vertelt dat hij samen met andere huurders in zijn complex, onderhoudsproblemen bij de Huurcommissie heeft gemeld. Omdat de huurders vervolgens huurverlaging kregen, ging Lieven de Key uiteindelijk aan de slag.

Met vochtmeters constateren of er vocht aanwezig is  

Oscar vertelt dat je met vochtmeters constateert of er vocht aanwezig is. Vocht kan van buiten komen door bijvoorbeeld lekkage of doordat het binnen vochtig is. Als er langdurig een elektrische droger wordt ingezet om vocht na een lekkage sneller af te voeren, kan dat de huurder veel geld kosten. Door een zogenaamde tussenmeter in te zetten, kan het stroomverbruik worden gemeten. Dit verbruik kan je aankaarten bij de woningcorporatie.

Goede ventilatie noodzakelijk om vochtproblemen na verduurzaming te voorkomen

Lieven de Key is bezig met de verduurzamen. Het is goed om als bewoners de juiste aanpak voor te stellen, want verkeerd verduurzamen zorgt voor problemen. Na verduurzaming kunnen ramen en kozijnen zijn vernieuwd. Dit zorgt voor minder warmteverlies. Tegelijk kan er ook meer vocht worden vastgehouden. Daarom moet bij verduurzaming ook  de ventilatie worden vernieuwd.

Deel twee van de avond: Huurders en de energietransitie

Verduurzaming mag niet tot huurverhoging leiden

‘De energietransitie waarbij we uiteindelijk van het gas af gaan, is een ingewikkeld proces en het is nog niet helemaal duidelijk hoe het in de toekomst uit zal pakken’, vertelt Hielke Ploeg, programmaleider bewoners en energietransitie bij !Woon. Terwijl hij het een en ander toelicht wordt Hielke regelmatig onderbroken voor vragen of aanvullingen vanuit de zaal. Je kan als huurder bij je corporatie vragen om aangesloten te worden op inductie als het om koken gaat. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Verder is het goed om te weten dat verduurzaming niet tot huurverhoging mag leiden.

Sterk gestegen prijzen voor stadsverwarming

Er wordt gesproken over de sterk gestegen prijzen voor stadsverwarming die Vattenfall rekent voor zijn klanten. Doordat Vattenfall zijn Amsterdamse stadswarmteklanten het maximale tarief laat betalen, stopten woningcorporaties voorlopig met het uitrollen van deze duurzame vorm van warmtelevering. Tegelijk zijn warmtenetten of een vorm van warmtenet, wel een oplossing voor veel dichtbebouwde gebieden in Amsterdam.

Andere vormen van warmteopwekking

Onder de huurders ontstaat een discussie over diverse vormen van warmteopwekking. Onder andere omdat Vattenfall als het om stadswarmte gaat, de enige aanbieder is en daarom kan vragen wat het wil. Daarom pleit Arcade voor kleinschalige systemen als riothermie waarbij gebruik wordt gemaakt van de restwarmte in het rioolwater om gebouwen te verwarmen. Lieven de Key is hier al mee bezig. Zo gaat de woningcorporatie twee woongebouwen aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord op deze wijze verwarmen.

Foto: Unukorno

Betrek bewoners om het draagvlak te vergroten

Hielke vertelt dat veel mensen bang zijn dat de energietransitie hen veel geld gaat kosten. Niets doen is volgens hem echter ook geen optie. Ook gas wordt namelijk duurder. Daarom is het belangrijk om bewoners zo vroeg mogelijk te betrekken bij de plannen rond de energietransitie. Dan kunnen er samen afspraken worden gemaakt. Tot die tijd is het sowieso handig om een energiecoach in de arm te nemen die kleine dingen aan je woning kan verbeteren. De aanwezigen zijn in het verlengde hiervan benieuwd hoe het energielabel van je woning tot stand komt. Het blijkt dat de corporatie hier bedrijven voor inhuurt die dit label moeten vaststellen.

Richt een bewonerscommissie op

Tijdens de presentatie worden er tips uitgewisseld om als huurder invloed uit te oefenen tijdens de energietransitie. Een belangrijke tip is het oprichten van een bewonerscommissie. Dit is een officieel overlegorgaan waarmee de woningcorporatie regelmatig in gesprek moet. Vraag de corporatie om informatie om daadwerkelijk mee te kunnen praten.

Werk aan goede communicatie met de corporatie en indien aanwezig de VvE

Wanneer je in een zogenaamd ‘gemengd complex’ woont met huurders en kopers, is het ook belangrijk om in contact te staan met de Vereniging van Eigenaren (VvE) tijdens de energietransitie. Zij vertegenwoordigen de kopers in het complex. Zowel huurders als kopers hebben belang bij een goede verduurzaming van hun complex. Daarbij is communicatie met elkaar en met de corporatie enorm van belang. Daar mag Lieven de Key wat de aanwezigen betreft nog wel aan werken. Dan kan er namelijk van elkaar geleerd worden. Wat dat laatste betreft, is dit tijdens de avond bij !Woon in ieder geval goed gelukt. De deelnemers hebben veel van Hielke, Oscar én van elkaar kunnen leren.