Weg met de wooncrisis!

In heel Nederland zijn er te weinig sociale huurwoningen, maar Amsterdam spant de kroon. Terwijl steeds meer mensen moeten wachten op een betaalbare woning en de wachttijden steeds langer worden, rijzen de huurprijzen in de vrije sector nog steeds de pan uit. En daar komt de coronacrisis nog eens bij, waarin mensen extra zijn aangewezen op zelfstandige woonruimte, vaak ook nog als thuiswerkplek, en veel inkomens drastisch dalen.

Het is onacceptabel dat zo veel mensen zo muurvast zijn komen te zitten. Dat ze tot hun dertigste bij hun ouders moeten inwonen. Of jarenlang gedwongen bij hun ex moeten blijven. Of dat jonge gezinnen met nét ietsje meer inkomen uit hun huis worden gezet omdat ze als ‘scheefwoner’ zijn gelabeld, zonder dat er een nét ietsje duurdere huurwoning is waar ze naartoe kunnen verhuizen.

Alleen politici kunnen écht iets veranderen

Woningcorporaties worden soms gezien als de boeman, als pandjesbazen die elk jaar de huur verhogen zonder dat ze iets aan onderhoud doen, als bureaucratische bolwerken die veel te weinig bouwen. Maar uiteindelijk zijn het de beleidsmakers – de politici in Den Haag – die bepalen hoeveel betaalbare huurwoningen Nederland rijk (of arm) is en hoe duur (of goedkoop) die huurwoningen zijn.

Met de Tweede Kamerverkiezingen in zicht is het des te belangrijker om politici eraan te herinneren dat de grens is bereikt. De rek is uit de huursector.

Huurdersvereniging Arcade lobbyt – namens huurders en met huurders – bij De Key, Lieven de Stad, de gemeente en het Rijk voor méér betaalbare huurwoningen, méér huurzekerheid en méér menselijke maat in nieuwbouwplannen en in de wijk.

Doe mee met deze actie

Gelukkig staat Arcade niet alleen. De Woonbond en De Goede Zaak zijn een landelijke actie gestart waar u aan kunt meedoen. U kunt een petitie ondertekenen. En u kunt politieke partijen in den Haag direct laten weten dat u vindt dat er snel een einde moet komen aan de wooncrisis.

Als de coronacrisis één ding heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat een eigen huis absoluut noodzakelijk is. Groot genoeg om het fijn te hebben met elkaar, klein genoeg om het betaalbaar te houden.

Zorg dat het nieuwe kabinet de wooncrisis écht aanpakt. Zorg dat er een kabinet komt dat de wooncrisis ook écht wil aanpakken. Laat uw stem horen en doe mee aan deze actie! En ga stemmen, natuurlijk, straks op de landelijke verkiezingsdag.

Lees meer op de website Weg met de wooncrisis!.