Aan het begin van het jaar krijgen inwoners van Amsterdam een brief van Gemeente Belastingen met daarin de WOZ-beschikking (Waarde van Ontroerende Zaken) van de woning. Ook bewoners van een sociale huurwoning.
Sinds 2015 maakt de WOZ-waarde van een woning onderdeel uit van het woningwaarderingsstelsel (WWS); het puntensysteem waarmee de maximaal toegestane huurprijs van een woning wordt berekend. Hoe hoger de WOZ, hoe hoger de huurprijs. En dat stijgt ieder jaar fors. In de afgelopen vijf jaar tijd steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam met bijna 48 procent. (1)
Ook zijn de belastingen die u over uw woning betaalt afhankelijk van de WOZ-waarde.
De WOZ-beschikking wordt via een computermodel bepaalt, die de woning vergelijkt met de kenmerken en prijzen van een groot aantal rond de peildatum verkochte woningen in de gemeente. Omdat dit geautomatiseerd gebeurt, worden er veel fouten gemaakt en raden wij aan bij twijfel bezwaar te maken. Volgens de Consumentenbond worden er jaarlijks meer dan 100.000 WOZ-waarden bijgesteld. (2)
Na het ontvangen van de WOZ-beschikking heeft u 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Dat kan op verschillende manieren. Lees hier het advies van Woonbond: https://www.woonbond.nl/vraagbaak/hoe-woz-waarde-controleren. Volgens de Woonbond kunnen ook achterstallig onderhoud en overlast redenen zijn voor bezwaar.
(1): https://nos.nl/artikel/2247441-woz-waarde-stijgt-derde-jaar-op-rij-amsterdam-breekt-weer-record.html
(2): https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/aanpassen-besparen/bezwaar-woz