Nieuwe inspiratie op avond voor bewonerscommissies

Op maandagavond 23 oktober 2023 vond er bij !WOON een avond voor bewonerscommissies plaats. Doel was om huurders van Lieven de Key te inspireren en van elkaar te laten leren. Tuinieren met een T-shirt aan van de bewonerscommissie, voor de herkenbaarheid in de buurt, was bijvoorbeeld een ‘eyeopener’. ‘Zoiets vergroot de zichtbaarheid van de bewonerscommissie’, aldus één van de aanwezigen.

 

Vertegenwoordigers van bewonerscommissies, bestuursleden van Arcade en adviseurs van !Woon waren aanwezig tijdens de bewonersavond. Het volgende kwam aan bod:

1) Het activeren van huurders voor je bewonerscommissie en de buurt
2) Samen de buurt groener maken
3) Veiligheid en overlast
4) Zichtbaarheid en communicatie

Activeren van huurders

Vooral ouderen hebben tijd en zin om actief te worden voor de bewonerscommissie. Toch zijn er allerlei methodes om ook andere leeftijden te activeren. Denk aan:
*) Een buurtborrel of een andere activiteit waar ook bij successen van de bewonerscommissie wordt stilgestaan.
*) Een enquête, geeft ook een goede indruk van wat er leeft.
*) Een gezamenlijke tuin aanpakken en daarbij bewoners verleiden om zich ook op andere vlakken te gaan inzetten voor de bewonerscommissie.
*) ‘Actieve werkvormen’ inzetten tijdens een bewonersavond om zo samen te brainstormen over buurtparticipatie. Nodig daarbij vooral de verhuurder uit om vragen te beantwoorden.
Sommige bewoners vinden het prima om veel te vergaderen en nieuwsbrieven te schrijven. Een rol in de bewonerscommissie is voor hen dan ook prima. Er zijn echter ook mensen die graag wat praktischer bezig zijn. Voor hen kan je werkgroepen creëren waarbij bijvoorbeeld zwerfafval wordt opgeruimd, groen wordt bijgehouden of een buurtfeest wordt voorbereid.

Toolkit voor bewonerscommissies

Vaak is de bewonerscommissie te weinig zichtbaar. Het is dan goed om je beter te profileren. Bijvoorbeeld door te klussen of te tuinieren met een T-shirt van de bewonerscommissie aan. Goed voorbeeld doet vervolgens goed volgen. Andere bewoners zullen hun buren helpen die weinig tijd hebben om hun tuin te onderhouden.
In samenwerking met !Woon zal Arcade volgend jaar een toolkit voor bewonerscommissies presenteren. In deze toolkit staat informatie over manieren om huurders te activeren. Een toolkit helpt om de achterban van een huurdersorganisatie zoals Arcade te bereiken.

Veiligheid

Er werd veel uitgewisseld over specifieke situaties van overlast, vooral door hangjongeren op straat. Maar er zijn ook voorbeelden van buren die problemen veroorzaken. ‘Verwarde personen’ zijn een probleem. Maar ook mensen die het trappenhuis of de lift vervuilen. Aanspreken is niet altijd mogelijk of levert nieuwe problemen op. Daarom is het belangrijk om bij terugkerende klachten een dossier op te bouwen. Klachten moeten daarbij niet alleen worden gemeld bij de woningcorporatie maar ook bij de politie en het Meldpunt Zorg en Woonoverlast van de gemeente. Bij een grote hoeveelheid meldingen komt de politie pas in actie.
Als bewoner kan je ook vragen om camerabewaking, al zal daar niet altijd toe over worden gegaan door de gemeente. Een buurt kan ook een WhatsApp-groep oprichten om zo samen de veiligheid in de gaten te houden. Een zogenaamd leefbaarheidsoverleg met de gemeente, de politie en de corporatie is ook een optie. Hierbij worden problemen in de buurt besproken.

Recht op informatie

Er zijn veel klachten over slechte communicatie van Lieven de Key. Het duurt soms lang voordat de bewonerscommissie antwoord op bepaalde vragen krijgt, terwijl je als commissie wél recht op die informatie hebt. Dat staat in de zogenaamde Overlegwet die het overleg tussen huurder en verhuurder regelt. Wat dat betreft is het als bewonerscommissie belangrijk dat je blijft vragen naar informatie, ook als die informatie aanvankelijk niet komt, zo stelt !Woon. Door voortdurend te mailen of te bellen benadruk je de urgentie en zal er mogelijk sneller een reactie komen vanuit de verhuurder. Dit advies spreekt de aanwezigen erg aan. Het stimuleert huurders om in actie te blijven komen, om zo samen te werken aan fijn en betaalbaar wonen. Tevreden gaat iedereen dan ook om half tien naar huis.